V dnešnej dobe sa zdravé stravovanie a starostlivosť o svoje telo stávajú stále dôležitejšími. No to neznamená, že musíme odrieknuť sladkosti a lahodné dezerty! Práve naopak, existuje množstvo možností, ako si vychutnať zdravé a výživné dezerty v pútavých dozách. V tomto blogu vám predstavíme niekoľko nápadov na lahodné dezerty, ktoré nezanechajú zlú chuť v ústach, ale naopak, prebudia vás do nového sveta sladkých zážitkov.
Prečo sa oplatí robiť dezerty v téglikoch?
V poslednej dobe kupujú dózy milovníci móderného podávania jedál. Pripravujeme limonády, čaje, osviežujúce aqua fresca s chia semienkami. Stojí za zmienku, že ich priehľadné steny dokonale zobrazujú obsah a niektoré modely sú vybavené rukoväťou pre jednoduchú údržbu. Dezerty, najmä tie vrstvené, vás svojimi ingredienciami zlákajú na prvý pohľad! Je to tiež skvelý spôsob, ako pripraviť viac občerstvenia a uložiť ich v chladničke bez obáv zo zápachu iných potravinových produktov. Neexistuje lepší nápad na maškrty, ktoré si vezmete do práce, školy alebo na piknik vonku!
Jahodový cheesecake v dóze
Jahodový cheesecake je základom letných chutí! Je ľahký a môžete si ho vziať kamkoľvek!
Ingrediencie na 6 pohárov:
- 200 g sušienok
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 2 lyžice cukru (spodná časť)
- 1/2 šálky cukru (na tvaroh)
- 400 g jahôd
- 250 g jemného tvarohu
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 šálky smotany 18%
Spôsob prípravy:
V miske rozdrvíme sušienky, pridáme maslo a 2 lyžice cukru. Dôkladne premiešame. V každej nádobe vytvoríme vrstvu hrubú asi 1 cm. Potom primiešame tvaroh, citrónovú šťavu a zvyšný cukor. Smotanu vyšľaháme a pridáme k mase. Všetko jemne premiešame a na záver pridáme nakrájané jahody. Usporiadame do dózy až po okraj.
Čerešňový dezert s granolou
Višne a chrumkavá granola sú perfektnou kombináciou. Ideálne ako na dezert, tak na raňajky!
Ingrediencie na 4 porcie:
- 2 šálky čerešňového alebo čerešňového džemu
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky mandlí
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1/2 šálky sušených brusníc
- 1/2 šálky medu
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 1/2 lyžičky škorice
Spôsob prípravy:
Čerešne umyjeme a odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Nalejeme do pohárov do polovice. V miske zmiešame ovsené vločky, nasekané mandle a orechy a brusnice. Pridáme med a rozpustené maslo. Plech prikryjeme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme granolu a pečieme 20 minút pri 180 stupňoch. Hotovým výpekom naplníme nádoby.
Čokoládová pena v pohári
Čokoládová pena je niečo, čomu je ťažké odolať! Jej hladká textúra vám zostane dlho v pamäti a najjednoduchší recept si pripravíte len z troch ingrediencií!
Ingrediencie na 4 porcie:
- 150 g čokolády
- 1 šálka hustej smotany
- 1/2 šálky cukru
Spôsob prípravy:
Čokoládu rozpustíme v miske nad hrncom s vriacou vodou. V miske vyšľaháme smotanu do tuha, potom postupne pridávame cukor. Keď čokoláda mierne vychladne, spojíme všetky ingrediencie a ešte chvíľu miešame, kým nezískame hodvábnu penovú konzistenciu. Prenesieme do pohárov pomocou cukrárskeho vrecka.
Dezerty sú pochúťkou pre každého milovníka sladkého. Ak vás už nudia koláče a zmrzlina, určite vyskúšajte vyššie uvedené recepty! Originálny spôsob podávania je ich ďalšou výhodou!